Днес католическата църква празнува Великден. Над 1 милиард католици по света отбелязват

...
Днес католическата църква празнува Великден. Над 1 милиард католици по света отбелязват
Коментари Харесай

Папата води Великденската меса. Силни послания

Днес католическата черква чества Великден. 

Над 1 милиард католици по света означават най-големия християнски празник. Папа Франциск ще отслужи обичайна си неделна великденска литургия на площад " Свети Петър " в Рим, на която се чака да участват десетки хиляди души, съобщи ДПА.
-->
По данни на Ватикана предходната седмица на литургията за Палмова неделя са участвали към 60 000 души.

Тази неделя на католическия Великден християните празнуват възкресението на Исус Христос и по този метод означават успеха на живота над гибелта.След литургията на най-важния празник на Римокатолическата църква папа Франциск ще произнесе и обичайна си благословия и послание  " Към града и света " ( " Urbi et Orbi " ) от централния външен балкон на базиликата " Свети Петър ".Светият трон заяви, че по случай великденските празници, както и " с цел да изрази насладата от възкресението на Исус Христос ", преддверието на базиликата " Свети Петър " ще бъде украсено с около 35 000 цветя и растения от Нидерландия, и ще се трансформира в " цветна градина ".

Папа Франциск се завърна в общественото пространство, оглавявайки Великденската бдение в базиликата " Свети Петър ".

Това се случи ден откакто извънредно студеното време в Рим убеди болния в последно време понтифик да пропусне нощната върволица на Разпети петък в Колизеума.

86-годишният папа се възвръща от бронхит, поради който бе лекуван в болница в продължение на три дни.

Папа Франциск прикани за завършек на всички войни и жигосах несправедливостта и споровете по време на проповедта си за Велика Събота в базиликата Свети Петър в Рим, съобщи " Ройтерс "

В началото на Великденското бдение Франциск, който дойде в инвалидна количка, която употребява, с цел да се оправи с болките в коленете, вряза кръст във восъка на висока свещ, по този начин и първата и последната писмен знак от гръцката писменост - алфа и омега - и цифрите на тази година.

След това запалената свещ беше пренесена от духовник по централния кулоар на базиликата, около затъмнените пейки, пълни с вярващи.

Последваха ги десетки кардинали и други прелати, всеки от които носеше по-малка запалена свещ.

" Църквата приканва своите синове и дъщери, разпръснати по целия свят, да се съберат дружно, за да бдят и да се молят ", сподели Франциск при започване на службата.

Литургията в базиликата по време на бдението на най-важния ден на християнството се е трансформирала в мотив за понтификатите да кръстят няколко възрастни от целия свят.

Избрани да бъдат кръстени на тазгодишното бдение бяха осем вярващи - от Албания, Съединени американски щати, Нигерия, Италия и Венецуела, оповестиха от Ватикана.

Един по един те се приближиха до папата и му споделиха, че желаят да се покръстят. След това се наведоха над умивалник, с цел да може Франциск да излее вода върху главите им като част от ритуала на тайнството, с което публично ги приема в Католическата черква.

В проповедта си Франциск се опита да подтикне католиците да се обновят за Великден.

" Понякога може просто да се усещаме изтощени от ежедневната си рутина, изтощени от поемането на опасности в един леден, корав свят, в който единствено умните и мощните като че ли съумяват да напреднат ", сподели Франциск. " Друг път може да се усещаме безпомощни и обезкуражени пред силата на злото. "

Той уточни и други източници на отчаяние: " Нагласите на прозорливост и равнодушие, които наподобява доминират в обществото, ракът на корупцията, разпространяването на несправедливостта, леденият вятър на войната. "

Но Великден " ни стимулира да продължим напред, да оставим зад тила си възприятието за проваляне, да отхвърлим камъка на гробовете, в които постоянно затваряме вярата си ", сподели Франциск.

" Силата на Великден, братя и сестри, ви приканва да отхвърлите всеки камък на разочарованието и недоверието ".

Изглежда, че издръжливостта му се резервира по време на бдението, което продължава повече от два часа, макар че на моменти Франциск кашляше или прочистваше гърлото си.

В неделя папа Франциск ще участва на Великденската литургия на площад " Св. Петър " в Рим за католическия Великден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР